top of page
Nimetön malli_edited.jpg
lähi_käsikolmio_edited_edited.jpg
lepohetki_minä_edited.jpg

"The aim of the Feldenkrais Method is a person that is organized to move with minimum effort and maximum efficiency, not through muscular strength, but through increased consciousness of how movement works."

— Moshe Feldenkrais

tietoisuutta liikkeen kautta®

/

Awareness Through Movement®

Tunneilla tutustut itseesi erityisesti aistimusten ja lempeiden liikkeiden kautta,

liikkuen normaalia hitaammin, tutkien ja kohdaten itsesi siinä missä olet.

Syvennät kehontuntemustasi, kehotietoisuutta ja kehonhallintaa, samalla kun parannat nivelten liikkuvuutta, vapautat turhia lihasjännityksiä ja löydät mukavuutta kehostasi.

Ryhmätunneilla ohjaan osallistujia sanallisesti erilaisten liikesarjojen läpi. Tarjoan tarkkaa, sanallista ohjausta, jotta osallistuja pääsee tutustumaan omaan liikkeeseensä omasta kokemuksestaan käsin huomioiden ja aistien itseään sekä löytämään uudenlaisia tapoja ja vaihtoehtoja tehdä liike helpommin, yksinkertaisemmin ja kokonaisvaltaisemmin.

Liikkeet tunnilla tehdään lempeästi ja hitaasti, aina mukavuuden rajoissa, jotta hermoston on mahdollisimman helppo ottaa vastaan ja oppia liikkeestämme. Tärkeintä ei olekaan itse liike vaan huomiomme ja sen laatu, liikumme aistiaksemme ja tunteaksemme itsemme paremmin. Esitän ohjatessani kysymyksiä ohjaten ja ehdotellen huomiota liikkumaan tiettyihin kohtiin, yhteyksiin ja aistimuksiin, antaen osallistujalle mahdollisimman paljon tilaa liikkua, havainnoida ja tutkiskella.

Toimin liiketutkimuksen oppaana, mutta polun ja matkan tekee jokainen osallistuja itse omaan tapaan ja tahtiinsa.

Tietoisuutta liikkeen kautta® -ryhmätunneilla kutsun sinua

 • tuomaan huomiota itseesi, keholliseen kokemukseesi

 • tekemään pieniä liikkeitä ja liikkumaan eri tavoin

 • aistimaan miltä liike tuntuu, miten liike syntyy ja etenee ja mikä on helppoa

 • tutkimaan kehosi yhteyksiä, tapojasi, itsesi tuntuista liikettä, mukavuutta

 • olemaan utelias omaa kokemustasi kohtaan ja olemaan lempeä itsellesi

 • kokemaan, tuntemaan ja aistimaan itsesi tässä hetkessä

Suurin osa tunneista tehdään lattialla maaten, joskus lattialla tai tuolilla istuen, joskus seisten. Tunneilla voidaan tutkia teemoja kuten erilaisia toiminnallisia arjessa tapahtuvia liikkeitä, hengitystä, selkärangan liikkuvuutta ja liikesuuntia, elävää ryhtiä, liikkuvuuden ja vakauden tasapainoa ja koordinaatiota.

Tunneille osallistuminen ei vaadi liikunnallista taustaa tai tietyn tasoista kuntoa. Liikkeet tehdään aina omaa kehoa kuunnellen sen rajoja kunnioittaen, jolloin jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan tehdä liikkeen, ja näin myös kehittää omaa liikettään riippumatta omasta taustasta ja tilanteesta.

 

Jos mietityttää sopiiko kuitenkaan sinulle, ota yhteyttä niin jutellaan.

missä ja milloin?

 • Tampereella tiistaisin klo 18.15 - 19.30 (Taideterapiatalo ARTis, Pyynikintori 8 C 44)

 • Työväen- ja kansalaisopistoissa (sekä lähi- että etäkursseja)

  • Ahjola, Pirkan Opisto, Wellamo-opisto, Joensuun seudun kansalaisopisto ja Tampereen työväenopisto

 • Tietoisuutta liikkeen kautta® -ryhmätunteja voi myös tilata osaksi TYHY- tai TYKY-päivää tai muuta tapahtumaa

palautteita ryhmätunneista

" Tunti vaikutti minuun kokemuksessani eniten niskan, solisluiden ja hartioiden alueelle. Tunnin jälkeen oloni on avartunut ja olen enemmän "hereillä. Iinan rauhallisessa ja asiantuntevassa ohjauksessa oli turvallista heittäytyä kehon kuunteluun. "

" Olen kokenut kurssin erittäin miellyttäväksi ja Iinan ohjauksen hyvin toimivaksi. Jokaisella tunnilla on tullut vastaan mielenkiintoisia tuntemuksia, uutta kehosta ja kehon toimivuus parantunut. Tuntuu, että Feldenkrais täytyy pitää ohjelmassa loppuelämäni ajan. "


Tarja 68 v.

" Feldenkrais, sellaisena kuin tunneillasi olen sitä saanut olla. Keskeisintä Feldenkraisissa on minulle itselleni läsnä oleminen ja itseni kohtaaminen kaikkinensa jotenkin ihan niillä kaikkein syvimmillä tasoilla, minkä en aiemmin tiennyt olevan edes mahdollista. Juuri se kuitenkin on tällaisen erityisen ja levollisuudesta käsin toteutuvan kehollisen kokemisen kautta minulle kaikkein hoitavinta, merkityksellisintä, antoisinta ja oleellisinta. "

Rebekka

Video Feldenkrais®-menetelmästä

bottom of page